Lelystad Ens Onderdeel van programma BBB 380 kV – lees meer ›
Lelystad Ens Onderdeel van programma BBB 380 kV – lees meer ›

Lelystad - Ens is weer in bedrijf!

Delen via:   
09 / 06 / 2020

Zaterdag 6 juni is de 380kV verbinding tussen Lelystad en Ens weer in bedrijf gegaan.
"Het ging niet zonder slag of stoot, maar met wat extra tijd hebben we het toch gehaald!", aldus Michel Tersteeg, bouwleider van het project.

400 kilometer nieuwe geleiders
In 2019 is de bouw van dit eerste project van Beter Benutten begonnen, na enkele jaren van voorbereiden. De 50 jaar oude verbinding moet opgewaardeerd worden, om zo meer elektriciteit te kunnen transporteren. Daarvoor moeten de geleiders vervangen worden. Omdat de bouweisen strenger zijn geworden worden ook direct de fundaties en masten verzwaard.

Op de 20 kilometer lange verbinding zijn 40 fundaties en 43 masten verzwaard en is er zo'n 400 kilometer aan nieuwe geleiders getrokken. In de verbinding zijn ook 'fase wisselingen' aangebracht, waarbij de geleiders in een andere volgorde zijn gemonteerd. Op die manier kunnen we de magneetveldzone versmallen ondanks een toename in capaciteit.
Het werk leverde mooie plaatjes op, want ook snelweg A6 en het Ketelmeer moesten bedwongen worden.
Klik hier voor een fotoreportage.

Stations vernieuwd
Op de 380kV stations Lelystad en Ens moest ook veel werk verricht worden. Volgens de eerste plannen zouden de werkzaamheden op de stations klaar zijn, voordat de lijnverzwaring zou starten.
Uiteindelijk is besloten de werkzaamheden tegelijkertijd uit te voeren. Zo hoefde er geen gefaseerde ombouw plaats te vinden. "Een geluk bij een ongeluk, want zo konden we optimaal gebruik maken van de buiten bedrijfstelling van de verbinding", aldus Jurre Scheltinga, bouwleider op de stations.

Uitdagingen
Het was een bijzondere bouwperiode. Heel veel harde wind, onwerkbaar weer, aanpassingen aan fundaties om trillingen te voorkomen, werken tijdens het broedseizoen en natuurlijk corona. Uiteindelijk hebben een paar broedende vogels er wel voor gezorgd dat we niet alle werkzaamheden konden afronden. Deze kleine restpunten ronden we na het broedseizoen af.

Beter Benutten (PICO) gaat de komende 6 jaar nog 5 projecten uitvoeren. De reconstructie van de 380kV verbinding Diemen - Lelystad is de eerst volgende op de lijst.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.