Elektriciteit is een eerste levensbehoefte geworden. We kunnen niet meer zonder. De vraag van zowel consumenten als bedrijven neemt toe. We krijgen steeds meer elektrische vervoersmiddelen en de energie wordt steeds vaker duurzaam en lokaal opgewekt. Het is dan ook belangrijk dat we een betrouwbaar en toekomstbestendig elektriciteitsnet hebben en houden, dat voldoende capaciteit biedt voor de toekomst. Daar zorgt TenneT voor.
Versterken van het net
De komende jaren neemt het aandeel duurzame energie verder toe. Er komen steeds meer grote windturbine- en zonneparken bij. Daarmee groeit het aanbod van duurzame energie aanzienlijk. Het aanbod van duurzame energie heeft een ander karakter dan dat van traditionele elektriciteitscentrales. De ene keer waait het hard of schijnt de zon volop, de andere keer is het bewolkt en windstil. Deze pieken en dalen in de productie van elektriciteit zijn van grote invloed op ons elektriciteitsnet.
Om een stabiel en zeker transport van duurzame energie ook in de piekperioden te kunnen blijven garanderen werkt TenneT onder andere aan het beter benutten van het huidige elektriciteitsnet. Onder andere op het landelijke 380kV-net, de 'ruggegraat' van het elektriciteitsnetwerk. TenneT kiest hier voor verhogen van de capaciteit, en daarmee het beter benutten, van de bestaande hoogspanningslijnen. Dat doen we op 6 verschillende trajecten. De bestaande masten blijven staan maar er komen nieuwe geleiders (de draden waar de stroom doorheem loopt) in te hangen. Het programma voor het versterken van deze hoogspanningslijnen heet 'Beter Benutten Bestaande 380kV'. Daarmee besparen we kosten en proberen we de overlast voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken.
Geleiders
Er komen een nieuw soort geleiders in te masten te hangen. Deze nieuwe 'hogetemperatuurgeleiders' kunnen meer stroom transporteren en een hogere temperatuur aan. Dat komt doordat er een ander soort mantel om de geleider zit.
Magneetveldzone versmallen
Doordat de geleiders in een andere volgorde worden ophangen (gedraaid ten opzichte van elkaar) kunnen we de magneetveldzone (0,4μTesla) van de hoogspanningslijn aanpassen. We kunnen meer stroom transporteren, terwijl we de magneetveldzone gelijk houden en soms zelfs versmallen.
Masten
De bestaande masten blijven staan. Een aantal van de masten en de fundaties worden wel verzwaard. We plaatsen dan extra fundatiepalen geplaatst en in de masten voegen we stalen profielen toe en vervangen we bouten. De masten blijven er hetzelfde uitzien.
Tijdens deze werkzaamheden wordt het reguliere onderhoud, (zoals schilderwerk) zoveel mogelijk meegenomen.
Uitvoering
Voor de werkzaamheden zijn een tweetal aannemers aangetrokken. De BAM zorgt voor de aanleg van de toegangswegen naar de masten en de werkterreinen bij de masten. BAM verzorgt ook de aanpassingen aan de bestaande fundaties. Spie vervangt de geleiders en past de bestaande masten aan.
We proberen de overlast tijdens de werkzaamheden zoveel mogelijk te beperken. We verwachten in de herfst van 2019 te beginnen.